We make you moove again

Moove Sportfizio Gerincrehab

Alkalmazott technikáink

Gyógytorna

Alap filozófiánk, hogy tüneti kezelés helyett oki terápiát alkalmazunk. Vagyis meg kell találni az adott probléma okát és ehhez választjuk meg a megfelelő leghatékonyabb célzott terápiát.

BŐVEBBEN
Gerincfájdalmaknál például mindig jótékony hatású egy kis masszázs, és erősítés, de a masszívabb problémákat mindez csak enyhíteni fogja, nem oldja meg. Ugyan ez vonatkozik a térd- és egyéb ízületi panaszokra.

Az emberi szervezet egy nagyon bonyolult és érzékeny rendszer, ahol minden kis részlet összefüggésben van egymással. Ha egy álló ember talpa alá papírlapot csúsztatunk, kimutathatóan és mérhetően megváltoztatjuk az egész test statikáját, az izmok tónusát, az ízületek helyzetét. Az esetek nagy százalékában a probléma, a fájdalom nem is a talpon fog jelentkezni, hanem a derékban, a nyaki gerincben, vagy akár az ellenoldali vállban. Helyi kezeléssel érhetünk el részsikereket, de amíg a papírlapot nem húzzuk ki a talp alól, a problémák visszatérőek lesznek. Ezt a holisztikus szemléletet követjük terápiánk során, és ezt a „papírlapot” próbáljuk minden esetben megtalálni, ami a probléma forrása volt.

Alaposan megvizsgáljuk a páciens tartását, az esetleges deformitásokat, asszimetriákat, a gerinc formáját és mozgásterjedelmét, a csigolyák mozgásait, a végtagízületek mozgathatóságát, az izmok állapotát, erejét, nyújthatóságát. Fontos a páciens mindennapjainak, szokásainak feltérképezése a munkahely, hobby, sportolási szokások, táplálkozás, folyadékfogyasztás vonatkozásában.

A gyógytorna számunkra számos terápiás módszer kombinálása. Nagyon sok manuális technikát, lágyrész technikát használunk, mert valljuk, hogy érezni kell, hogy mi történik az adott területen a szövetben, valamint tapasztaljuk, hogy ezek a technikák sokkal hatékonyabbak a nem kontakt módszereknél. Mindezt a megfelelő mozgásterápiával kiegészítve tartós eredményt érünk el.

Manuálterápia

A manuálterápia mozgásszervi betegségek (műtét, illetve gyógyszer nélküli) gyógyítására alkalmas módszer. A gerinc- és végtag ízületek alapos vizsgálata, az izmok állapotának feltérképezése után …

BŐVEBBEN
A manuálterápia egy magas szintű diagnosztikai és terápiás módszer, amely a gerinc és végtagproblémák orvoslására dolgoztak ki.

Ez a módszer tüneti terápia helyett,oki terápiára törekszik, vagyis feltérképezi, hogy a panaszok miért jöttek létre és megszünteti az okokat, így tartós állapotjavulást biztosít.

A kezelés a páciens alapos ortopédiai kivizsgálásával kezdődik. Megvizsgáljuk a páciens tartását,az esetleges deformitásokat, asszimetriákat, a gerinc formáját és mozgásterjedelmét, a csigolyák mozgásait, a végtagízületek mozgathatóságát, az izmok állapotát, erejét, nyújthatóságát. Fontos a páciens mindennapjainak, szokásainak feltérképezése a munkahely, hobby, sportolási szokások, táplálkozás, folyadékfogyasztás vonatkozásában.

A terápia komplex: tartalmaz előkészítő lágyrész technikákat, masszázsfogásokat, majd mobilizációs és manipulációs technikákkal az ízületek megfelelő mozgását állítjuk helyre. Célirányos (erősítő, nyújtó jellegű) gyakorlatokkal stabilizáljuk az elért javulást. A pácienst ergonómiai tanácsokkal látjuk el, hogyan célszerű beállítani munkahelyén az asztalt, széket, monitort, klaviatúrát, egeret, ha emelnie kell, azt hogyan tegye gerinckímélő módon. Javaslatot teszünk a megfelelő sport, mozgásforma kiválasztására.

Alkalmazási területek:

Gerincproblémák
Hátfájdalom, csípőfájdalom, derékfájdalom
Könyökfájdalom, végtagfájdalmak
Lábba sugárzó fájdalom
Nyakfájdalom, vállfájdalom
Mozásbeszűkülés, elmerevedés
Mozgásszervi eredetű fejfájás
Sportsérülések
Műtét utáni mozgásbeszűkülés
Sportolók gerincének karbantartás

Masszázs

A Svédmasszázs fő célja a vér oxigén szintjének növelése, illetve az izmok és a szövetek méregtelenítése. A gyúró és dörzsölő mozdulatok ellazítják az izomzatot és javítják az anyagcserét.

BŐVEBBEN
A Svédmasszázs fő célja a vér oxigén szintjének növelése, illetve az izmok és a szövetek méregtelenítése. A gyúró és dörzsölő mozdulatok oldják a feszültséget és enyhítik az izomfájdalmat, amelynek köszönhetően vendégeink felfrissülten térhetnek vissza normál életritmusukba.

A masszázs relaxáló hatású verziója, egy gyengédebb simító mozdulatokra épülő technikán alapszik, amely szintén jótékonyan hat az izmokra és feszültségoldó hatással van a teljes szervezetre.

A masszázs egy intenzívebb fajtája a sportmasszázs, erőteljesebb fogásokat alkalmaz, mélyebb szöveti rétegekbe hatol és feloldja az ott képződött letapadásokat, izomcsomókat.

Sportmasszázs

A sportmasszázs egy különleges fajtája a gyógymasszázsnak, amelyet kifejezetten professzionális sportolókra és hobbi sportolókra fejlesztettek ki. A masszázsfogások attól függnek, hogy …

BŐVEBBEN

Meccsterhelés előtt tilos erőteljes fogásokat alkalmazni

Verseny vagy meccsterhelés után regeneráló masszázst végzünk, hogy az izom mielőbb újra pihent és terhelhető legyen, egyúttal megszüntetjük a terhelésből adódó diskonfort érzeteket.

Két meccsterhelés között lehet intenzívebb fogásokat alkalmazni: mélyszövet masszázst és triggerpont terápiát.

A sportmasszázs felderíti a test azon pontjait, ahol csomók, letapadások, feszülések vannak és megszűnteti azokat. Ezáltal egy ideális helyzetet teremt az újabb, maximális terheléshez.

MC Kenzie terápia

Az új-zélandi Robin McKenzie által kifejlesztett módszer a csigolyák és a végtagi ízületi panaszok diagnosztizálására, gyógyítására alkalmazható.

BŐVEBBEN
A módszerrel leggyakrabban kezelt betegség a gerincsérv. A gerincsérv a csigolyák közötti porckorong belső állományának kitüremkedését jelenti. A kitüremkedés helyétől és erősségétől függően a tünetek változatos képet mutatnak. Jellemző a derékfájdalom, a farba, combba, lábba kisugárzó fájdalmak, illetve zsibbadás. A nyaki szakaszon kialakult sérv esetén pedig a lapockák területére, a karba kisugárzó fájdalom, zsibbadás jelentkezhet.

Kezelésünk alapeleme a pontos diagnózis felállítása, ami szisztémás analízis segítségével a fájdalmat előidéző mozgásirány behatárolását célozza. Erre a vizsgálati eredményre építjük a kezelést.

Célunk a kitüremkedett terület mechanikai úton történő helyretolása. Ehhez egy nagyon egyszerű és könnyen betanulható gyakorlatot tanítunk a páciensnek, amit otthon kell rendszeresen megismételnie. Ennek hatására a fájdalmak „centralizálódnak”, vagyis a végtagoktól a gerinc felé összpontosulnak, ahonnan már sokkal könnyebb megszűntetni őket.

A gerincsérv és gerinc mozgásainak beszűkülésének kezelésén túl a végtagok kezelésére is kiváló, mint váll, könyök, csukló, ujjak,csípő, térd, boka. Akut,friss ízületi sérülésnél(ami nem műtéti indikációjú) gyors, látványos gyógyulás várható.

Triggerpont terápia

A triggerpont terápia egy mély szöveti masszázsfajta, amely jól meghatározott nyomó és nyújtó mozdulatokkal megszünteti az izomban létrejött csomószerű elváltozásokat.

BŐVEBBEN
A triggerpontok fájdalmas elváltozások az izomban, amelyek helyi panaszokon túl jellemzően kisugárzó tüneteket okoznak. Így például a lapocka területén található triggerpont, a karba, újjakba sugárzó fájdalmat, a fejbiccentő triggerpontja pedig fejfájást okozhat, a rágóizom triggerpontja fülfájdalmat, illetve a farizom triggerpontja lábba lesugárzó fájdalmat eredményez.

A triggerpont terápia jól meghatározott nyomó és nyújtó mozdulatokkal megszűnteti az izomban létrejött elváltozást, így magát a kisugárzó fájdalmat is.

A terápia kivitelezhető manuálisan, fából, fémből készült eszköz segítségével vagy lökéshullám gép segítségével is.

Fasciatechnika

Olyan lágyrésztechnika (masszázstechnika), amely a faszcia eltolásával, mobilizálásával hat az izmok aktuális állapotára, vagyis, ha kell lazítja, ha kell tónusba hozza őket.

BŐVEBBEN
Thomas Myers által kidolgozott Amerikából származó forradalmian új módszer, amely meglepő összefüggéseket tár fel az emberi szervezetben.

Olyan lágyrésztechnika(masszázstechnika), amely a faszcia eltolásával, mobilizálásával hat az izmok aktuális állapotára, vagyis, ha kell lazítja, ha kell tónusba hozza őket. A faszcia egy a testet behálózó membrán rendszer, amely un. meridiánok, vagyis vonalak mentén fut. Ha a faszcia láncban bárhol funkcióromlás történik, az egész meridiánon változást eredményez.

Például krónikus fejfájást okozhat a talpi faszcia feszülése, derékfájdalmat a hajlítóizom faszciájának letapadása, illetve vállpanaszokat a mellkas membránjának a feszülése.

A kezelés az un.” body reading”-el, azaz testolvasással kezdődik, amely során a terapeuta leolvassa a páciens tartásából és mozdulataiból, hogy mely meridiánokban van letapadás, rugalmatlanság, majd a megfelelő fogásokkal oldja ezeket visszaállítva a test szimmetriáját.

Alkalmazási területek:

Gerincproblémák
Hátfájdalom, csípőfájdalom, derékfájdalom
Könyökfájdalom, végtagfájdalmak
Izom eredetű mozgáskorlátozottság
Kezdődő gerincsérv, porckorongsérv
Mozgásszervi eredetű fejfájás
Talpfájdalom/gyulladás
Izomsérülések
Gerincasszimetriák
Sportolóknál diagonális mozgásbeszűkülés

MTT – Medicinális tréningterápia

Ezt a terápiás módszert akkor használjuk, amikor az akut panaszok már megszűntek. A Meicinális Tréningterápia segít tartóssá tenni az elért eredményeket és segít visszavezetni a pácienst a mindennapi életbe.

BŐVEBBEN

Ezt a terápiás módszert akkor használjuk, amikor az akut panaszok már megszűntek. A gerinc vagy a végtagízületek fájdalma csökkent, a mozgástartomány normalizálódott. Ekkor még nem célszerű abbahagyni a kezeléseket, mert nagy a visszaesés veszélye.

A Meicinális Tréningterápia segít tartóssá tenni az elért eredményeket és segít visszavezetni a pácienst a mindennapi életbe. Olyan erősítő és mobilizációs gyakorlatokat használ, amelyek a megfelelő terhelési szintre emelik a beteg, sérült ízületeket. Ha a fájdalom kialakulása előtt sportolt, felkészítjük a fizikumát arra, hogy ismét sportolhasson, ha kizárólag ülő munkát végzett, akkor megismertetünk Önnel olyan mozgásformákat, amelyet hosszú távon is beépíthet a mindennapi életébe.

A MTT egy nagyon élvezetes, változatos szakasza a terápiának, ahol sok eszközt és a változatos gyakorlatot használunk.

K-Aktív

Egy olyan ragasztási technika, amely felhelyezve a bőrre a receptorokon keresztül hat a környező szövetekre. Azonnali fájdalomcsökkenést és mozgástartomány javulást eredményez az adott területen.

BŐVEBBEN

Igen divatosak lettek manapság ezek a színes csíkok. Mire és hogyan használjuk őket?

A legnagyobb tévhit, hogy gyógyszert, izomlazítót tartalmaznak. Határozottan nem tartalmaznak hatóanyagot, a kineziotape (vagy k-aktive) anyag egy puha szövet, amely speciálisan felvitt ragasztóanyaggal van ellátva egyik felén, és ennek köszönheti jótékony hatását. Felragasztva a bőr felületére, a bőridegek közvetítésével hat a környező szövetekre. Hatékonysága viszont nagymértékben a felhelyezés technikájától függ, ezért a youtuberól ellesett ragasztás nem valószínű, hogy a kívánt eredményt hozza.

Kinek ajánljuk:

sportsérülések
vállproblémák
gerincprobléma kiegészítő terápiaként
teniszkönyök
térdkalácsfájdalom
nyiroködéma
ín-, szalag gyulladásos problémái

Klasszikus Tape

A klasszikus vagy sport tape funkcionális rögzítési technika. Elsősorban a sportsérülések rögzítésére használ, de bármilyen sérülést lehet vele kezelni, ahol nincs csonttörés.

BŐVEBBEN
A klasszikus vagy sport tape funkcionális rögzítési technika. Amerikából származik, de szerencsére az utóbbi években már hazánkban is elterjedt módszer, amely elsősorban a sportsérülések rögzítésére használ, de bármilyen sérülést lehet vele kezelni, ahol nincs csonttörés. Tipikus probléma a bokaficam, amelynél szuperül lehet alkalmazni. Nagy előnye például a gipszrögzítéssel szemben, hogy szelektíven rögzít: vagyis azokat a mozgásokat lekorlátozza, amely a sérült területet bántaná, a többit viszont szabadon hagyja, így nem akadályozza a járást, autóvezetést és általában a hétköznapi életet. Gyakorlatilag olyan, mint egy vastagabb zokni, bármilyen cipőbe befér.

Kinek ajánljuk:

bokaficam
térdproblémák, oldal és keresztszalag szakadás
schlotter osguld
vállficam (tossyI, II)
csukló ficam, túlerőltetés
újjsérülések

Nyirokmasszázs

Lágy masszázstechnika, amely a nyirokfolyadék keringését serkenti. Alkalmas a különböző okok miatt létrejött nyiroködéma, duzzanat csökkentésére, megszüntetésére.

BŐVEBBEN
Lágy masszázstechnika, amely a nyirokfolyadék keringését serkenti. Sérülések, műtétek után, túlterheltség okozta gyulladás következtében a végtagokban duzzanat keletkezik. Speciális esetben, olyan műtétek után(pl. mamma amputáció), amely a nyirokereket, nyirokcsomókat károsítja a teljes végtag területén kialakul a folyadékpangás. Ezt hívjuk nyiroködémának. A duzzanat nem csak esztétikai problémát jelent, hanem károsítja az adott terület anyagcseréjét. Különösen káros, ha az ízületekben tartósan jelen van a duzzanat, mert az ízületi porc felpuhulásához, elkopásához vezet. Ezért javasoljuk, hogy ha sérülés vagy túlterhelés miatt ödéma keletkezik a boka vagy a térdízületben, legfontosabb, hogy eltávolítsuk a plusz folyadékot, utána lehet csak terhelni az ízületet.

A nyirokmasszázst kompressziós/ nyomókötéssel egészítjük ki, illetve pozitív hatású ciklikus mozgást végeztetni. Igen hatékony segítség a Kineziotape speciális módon való felhelyezése.

Alkalmazási terület:

sportsérülések akut szakaszában
túlterhelés okozta ödéma
műtétek után
mamma műtét után

Triplex terápia és tréning

A TripleX Terápia, gyógytornászok által végezhető diagnosztikus és terápiás módszer, amely segíti az akut gerincproblémák megszüntetését, fascialazítás, decompresszió, idegmobilizáció segítségével. Erre épül a fiziológiás izomműködés helyreállítása, és a mozgásrendszer „újraprogramozása”

BŐVEBBEN
A TripleX Training® 3 lépcsős programja az alapoktól építi fel újra a helyes mozgásmintákat.
1. Mobilizáció: Ha egy ízület nem kellőképpen mobil, egy másik ízület vagy éppen a gerinc próbálja a kieső mobilitást pótolni. Ez a kompenzáló mozgás észrevétlenül írja át az idegrendszerben a helyes mozgásmintákat. A téves minták pedig, mint egy nem megfelelően elhelyezett alkatrész egy gépben, előbb-utóbb károsítják az ízületeket, többek között a gerinc ízületeit is, ami már egyenes út a fájdalomhoz.
2. Stabilizáció: A derék és medence körüli izomzat feladata, hogy a mindennapi és sportmozgásaink során csakúgy, mint a váratlan helyzetekben stabilan tartsák a törzset, a csigolyák nemkívánatos elmozdulásainak megakadályozására.A tréning ezen részének a célja nem az izmok erősítése, hanem az idegrendszeri szabályozás újraprogramozása. A mozgásos „szoftver” újratervezésével biztosíjtuk, hogy gerincünk biztonságban legyen minden pillanatban.
3. Mozgásminták: Ha minden terület felszabadult a gátlás alól és a stabilitás is teljes, indulhat a helyes mozgásminták kialakítása és begyakorlása. Ezek a mindennapi életből vett minták „tornatermi” változatai, mellyel felkészítjük a testet arra, hogy a jövőben már minden egyes mozdulatunk gerincbarát és egészséges legyen, fájdalommentes, teljes életet élhessünk.

Itt kérhet időpontot:

+36 70 611 1851

Szolgáltatásaink

N

Sportfizioterápia

N

Gerincrehab

N

Egyéni edzés

Kapcsolat

Moove Rendelő

Cím: Budapest, 1024, Ezredes utca 13.
magasföldszint 5. 11 -es csengő

Tel: +36 70 611 1851

Email: info@moovesportfizio.hu

Email

Küldjön üzenetet!