Egészséges-e a jógázás? Ajánlom-e a pácienseimnek?

Megpróbálok erre az egyszerűnek tűnő, de nagyon összetett kérdésre egyszerűen, világosan és átfogóan válaszolni.

Miért is írtam, hogy összetett a kérdés?

A jóga és azon belül a jóga ászanák eredetileg azt a célt szolgálták, hogy felkészítsék a testet, a tudatot és a test energiaháztartását egy magasabb szintű spirituális gyakorlás, a meditációs gyakorlatok végzéséhez. Az ászanák rugalmasabbá teszik az ízületeinket , stabilabbá a gerincünket, illetve oldják a meridiánok blokkjait (energiapályákat), tehát alkalmassá teszik a gyakorlót, hogy mozdulatlanul, lótuszülésben töltsön hosszabb időt, és meditáljon.

A tradicionális iskolák erre helyezik a hangsúlyt.

Az emberek többsége viszont nem egy magasabb spirituális cél érdekében kezd el jógázni, hanem egyszerűen azért, mert fáj a gerince, merevek a csípőízületei, rugalmatlanok az izmai, és valamivel kompenzálni szeretné a napi 8-10 óra ülést.

Ezt az igényt szeretné kiszolgálni az a számos jógastúdió, iskola, irányzat, ami a környezetünkben fellelhető. A különböző irányzatok gyakorlat anyaga mind az ászanákból indult ki, de jelentősen eltér a fókusz és a kivitelezés. Vannak órák, ahol statikusan, hosszan nyújtanak, és a cél a látványos végpózok elérése, vannak ahol segédeszközöket használnak, hogy belesegítsék magukat bizonyos pozíciókba, vannak akik statikus ászanák kitartásával az izomerő fejlesztésre koncentrálnak, és van olyan irányzat, ahol dinamikusan folynak át egyik tartásból a következőbe.

Két nagyon fontos szempont dönti el, hogy az adott óra hasznos lesz-e nekem vagy éppen árthat:

  1. Az oktató felkészültsége

  2. A saját fizikális adottságaim

Az oktató felkészültsége: nagyon fontos körültekintően oktatót választani, mert sajnos számos intézmény, oktató képez tanárokat, és ellenőrizhetetlen a színvonal.

Mik a kritériumok?

  • Nézzük meg, hogy az oktatónk hol szerzett jogosultságot, milyen hosszú volt a képzése/ van-e egészségügyi vagy mozgástannal foglalkozó alapképzettsége.

  • Az óra felépítettsége: van-e bemelegítés, főrész, levezetés.

  • Van-e fokozatosság a gyakorlatok adagolásában?

  • Kellően precíz a magyarázat.

  • Korrigál/segít-e az oktató?

A saját fizikális adottságaim:

Kifejezetten ajánlott: azoknak, akik merev, beszűkült mozgásterjedelemű ízületekkel bírnak, ülő foglalkozásúaknak, 40-en túli férfiaknak, futóknak, futballistáknak és egyéb sportolóknak keresztedzésként. Nekik szinte bármelyik irányzat hasznos lehet.

Egyedi elbírálást igényel: hipermobil, túlságosan laza szalagrendszerű egyéneknek, akiknek bár nagyon hamar lesz a jógában sikerélményük, fennáll a veszély, hogy ízületeiket tovább lazítják, különösen, ha közben nem történik egy megfelelő stabilizáció. Nekik egy jó megoldás lehet például a 3D jóga, ahol a nyújtás mindig megfelelő izomkontroll mellett történik (lsd. lentebb).

Porckorong sérv utáni állapotban kérjük ki gyógytornászunk véleményét!

Tilos: akut porckorongsérves időszakban, csigolyaelcsúszás vagy szegmentális instabilitás esetén, egyéb akut ízületi gyulladás esetén.

Alkati sajátosságok felméréséhez kérjünk gyógytornászunktól egy komlex vizsgálatot!

Személyes ajánlás: TripleX Gerincközpont, 3D Yoga Almásy Csillával:

3D Yoga – Jógaóra modern kivitelben
Tudatosan felépített, áramlásszerűen végzett gyakorlatsorokból álló óra, mely komoly terhelést jelent az izmoknak és tökéletes mobilizációt a fasciarendszernek. Mindezt maximális gerinc- és ízületvédelem mellett. Bár az óravezetés csendes, a mozgás üteme lassú, igazi kihívás végigcsinálni ezeket a gyakorlatsorokat. Teljes körű testedzés, fókuszban azért természetesen a gerinccel. Nincsenek extrém hajlékonyságot, ügyességet igénylő feladatok.
A klasszikus jóga ászanákra építkezve, a gerinctornából vett mozgáselemekkel kombinálva egy rendkívül erőt próbáló testedzés, melynek fő célja az erő és a hajlékonyság fejlesztése, a mobilitás és stabilitás fokozása, a gerinc karbantartása, ezáltal egy funkcionálisan egészséges test elérése.

Itt kérhet időpontot:

+36 70 611 1851

Szolgáltatásaink

N

Sportfizioterápia

N

Gerincrehab

N

Egyéni edzés

Kapcsolat

Moove Rendelő

Cím: Budapest, 1024, Ezredes utca 13.
magasföldszint 5. 11 -es csengő

Tel: +36 70 611 1851

Email: info@moovesportfizio.hu

Email

Küldjön üzenetet!