fbpx

Ha eltörik a lábunk, a csont „összeforr”, ha elszakad egy izom, sérül az ín vagy valamelyik tartó szalag, a szövetek hegesednek, újra képződnek, képesek meggyógyulni. Viszont, ha elkopik az ízületi porc, akkor bajban vagyunk.

Testünk legtöbb szövettípusa szuperül tud regenerálódni, gyógyulni, újra képződni. A hialin porc nem ilyen! Ha megkopott, sajnos nagyon csekély mértékben tud újra épülni, és végérvényesen elveszíti az eredeti szöveti minőségét.

Sok sportolói karrier ízületi kopás miatt ér véget, és az ízületi fájdalmak jelentős hányadáért is a porckopás a felelős.

 

Mit jelent a hialinporc vagy üvegporc, és mi a szerepe?

 

A hialinporc a csontok végét védő, rendkívül erős, sima felszínű speciális szerkezetű szövet, amely sejtekből és nagy víztartalmú mátrixból áll.

A sült csirkecomb „porcogós”, fehér bütyke, az maga a csont hialinporc borítása.

Az egészséges hialin porc felszíne tükörsima. A porc felszínének hibátlan simasága és az ízületi folyadék biztosítják, hogy a csontvégek szinte súrlódás nélkül, olajozottan csúsznak el egymáson mozgás közben.

A hialin porcnak nincs saját ér/vér ellátottsága. A tápanyagokat az ízületi folyadékból nyeri úgy, mint egy szivacs: ha összenyomjuk, folyadék távozik belőle, ha elengedjük, megszívja magát folyadékkal. Minden egészséges ízületben megfelelő mennyiségű folyadék van. Ezt a folyadékot az ízületi tok termeli mozgás hatására. Az ízületi anyagcserét különösen jól stimulálják a ciklikus mozgások, mint a járás, biciklizés és a futás.

Máris levonhatunk két igen fontos következtetést: ízületeink egészséges működéséhez megfelelő folyadékmennyiségre(folyadékbevitelre) és rendszeres mozgásra van szükség!!!

Hamar kialakul az ördögi kör: fáj a térd, ezért nem mozgunk, ettől egyre rosszabb lesz a porc tápanyagellátása, fokozódik a kopás üteme, kialakul a túlsúly, amely hatványozottan terheli a sérült ízületet. Meg kell találni a helyes mennyiségű és minőségű mozgásformát. Fontos, hogy mozgás közben ne legyen fájdalom! Előrehaladott kopás esetén ezt lehet, hogy a séta, ellipszis tréner vagy vízben való mozgás(aquajogging) fogja biztosítani.

A hialinporcnak nincs saját idegi ellátottsága sem, ezért nem érezzük, amikor kopni kezd. A fájdalmat a kopás által generált gyulladás okozza, vagy a porcállomány alatti csont érintettsége.

Bármelyik ízületben keletkezhet kopás, de leggyakrabban a teherviselő ízületek érintettek: térd, boka, csípő és a gerinc kisízületeiben, de kopás lehet a vállunkban vagy akár az ujjainkban is.

A kopás általában lassan, évek alatt alakul ki. Leggyakoribb oka a mozgás hiányos életmód és a túlsúly. De kopáshoz vezethet a túlzott igénybevétel (sajnos az élsport is ide sorolandó), illetve a helytelenül(rossz biomechanikával), túl nagy súllyal végzett, és a fokozatosságot nem betartó edzésprogramok.  Lehetnek velünk született hajlamosító tényezők: pl x vagy o láb, és a lúdtalp. A műtéti beavatkozások sajnos szintén katalizálják a kopás folyamatát.

 

A porckopás 4 fázisa:

1es fázis: a porcfelszín felrostozódik, és a tükörsima felület helyén egy érdesebb szövet van jelen. Tünet: általában még nincs fájdalom, de mozgás közben ropogó(crepitáló) hangot ad az ízület, mintha homok került volna a gépezetbe

 

2es fázis: repedések jelennek meg a porcfelszínem, a porc veszít a vastagságából. A röntgenfelvételen látható, hogy az ízületi rés lecsökkent. A recsegés mellett megjelenik a fájdalom.

 

3as fázis: a porcfelszín erőteljes elvékonyodása, csontkinövések megjelenése. Az ízületben fájdalom, duzzanat és mozgáskorlátozottság van jelen.

 

4es fázis: a porcfelszín sziget szerűen eltűnik, és a csontot már semmi sem védi, mozgás közben a szemben álló csontvégek összeérnek, egymáshoz dörzsölődnek, ami nagy fájdalommal jár. Az ízület a csontkinövéseknek köszönhetően kiszélesedik, szabad szemmel láthatóan is torzul, jelentősen beszűkül a mozgástartomány.

 

Van egy jó és egy rossz hírem. Melyikkel kezdjem?

Kezdem a rosszal: ez a folyamat sajnos visszafordíthatatlan.

A jó hír viszont, hogy a tudomány fejlődésével rengeteg táplálékkiegészítő, injekció, módszer és műtéti technika áll rendelkezésünkre, hogy lassítsuk a porckopást, illetve a teljesen elkopott felületeken új védőréteget alakítsunk ki.

Ezeket a módszereket gyógytornával és rendszeresen végzett, megfelelő testmozgással kiegészítve egy jól terhelhető, fájdalommentes állapotot tudunk elérni.

A következő blogbejegyzésünkben részletesen leírjuk, hogy a kopás különböző fázisaiban milyen lehetőségeink vannak az állapot javítására.

Itt kérhet időpontot:

+36 70 611 1851

Szolgáltatásaink

N

Sportfizioterápia

N

Gerincrehab

N

Egyéni edzés

Kapcsolat

Moove Rendelő

Cím: Budapest, 1024, Ezredes utca 13.
magasföldszint 5. 11 -es csengő

Tel: +36 70 611 1851

Email: info@moovesportfizio.hu

Email

Küldjön üzenetet!