Műteni vagy nem műteni, ez itt a kérdés!

Dilemmák elülső keresztszalag szakadás kapcsán…

Hamarabb megtörténik a baj, mint gondolnánk

Az elülső keresztszalag a térd egyik legérzékenyebb képlete, amely csavaró, befele döntő erőktől szakadhat. Egyik tipikus sérülési mechanizmus, amikor síelésnél az esés során nem old le a kötés, és a léc megcsavarja a térdet. Szintén jellemző olyan sportágakban, ahol kitámasztás vagy fordulás során letapad a lábunk, és a törzs tovább fordul.

A sérülést sokszor kíséri reccsenő, pattanó hang, fájdalom, instabilitás érzet, és duzzanat.

Egy kis anatómia: a térd 4 szalagot és 2 porcgyűrűt tartalmaz. Az ízületet alkotó csontok tükörporccal borítottak, az ízületet egy zárt tömlő, az ízületi tok öleli körül, amelyen belül kering az ízületi folyadék. Az elülső és hátsó keresztszag csavaró irányban stabilizál, a két oldalszalag pedig a térd oldalsó stabilitását adja. A porcgyűrűk tompítják a porcfelületeket érő ütődést, a tükörporc (hialinporc) védi a csontvégeket, és az ízületi folyadékkal együtt biztosítja az ízületi felszínek könnyed elmozdulását egymáson. A tükörporc egy nagyon sérülékeny, minimális regenerációs képességgel rendelkező szövettípus, tehát maximális védelmet érdemel! Ha egyszer kopásnak indul, a folyamatot legfeljebb lassítani tudjuk, de nem tudjuk visszafordítani.

Milyen megoldás létezik az elülső keresztszalag teljes szakadása esetén?

Két út van: műtéti vagy konzervatív út.

Műtéti megoldás: a szakadt keresztszalag helyére egy úgynevezett graftot húznak be, amely képes pótolni a szakadt szalag funkcióját. Ezt a graftot a térdkalács ínából, vagy az egyik térdhajlító izom(M. Semitendinosus) ínából nyerik. Az utóbbi a leggyakoribb, de a technikát a műtő orvos választja meg, figyelembe véve a páciens testalkatát és az általa végzett sporttevékenységet. A saját testből származó graft élő szövet, amely képes beépülni a testünkbe, és saját vér és idegi ellátottságot kialakítani.

A műtétet vagy elvégzik 48 órán belül, vagy késleltetve, amikor már megszűnt a térd gyulladása(min.6 hét). A köztes időben gyógytorna javasolt, amely visszaállítja a térd mozgástartományát, és megakadályozza az izomzat elsorvadását.

Fontos tudni, hogy a műtétet egy 6 hónapos!!! kőkemény rehabilitáció követi! A végeredmény CSAKIS akkor lesz megfelelő, ha a rehabilitációt kellőképpen komolyan vesszük.

Konzervatív megoldás: nem történik műtét, a térd stabilitását egy komplex térdrehabilitációs programmal állítjuk helyre. Ez körülbelül 3 hónapnyi gyógytornát  jelent egyéni állapottól függően.

Fontos tudni, hogy egy izom SOHA nem tud pótolni egy szalagot. Az izomnak idő kell ahhoz, hogy egy megfelelő aktivitási szintet elérjen(reakció idő) és lehetnek helyzetek, amikor úgy éri behatás a térdet, hogy a stabilizáló izmok inaktívak, vagyis éppen nem dolgoznak. A reakció idő miatt a sok kitámasztást, fordulást, irányváltást igénylő sportokban (kosárlabda, kézilabda, foci, tenisz), mindig lesz egy minimális elcsúszás, dörzsölődés az ízületi felszínek között, mire az izom bekapcsol, és stabilizálni tudja a térdet. Ezek a pici elcsúszások előbb-utóbb kopást okozhatnak a tükörporcban.

És akkor a nagy kérdés: hogy döntsünk, műtét vagy nem műtét???

A döntésnél figyelembe vett legfontosabb szempontok: a sérült kora, az aktivitási szintje és a rendszeresen végzett sporttevékenységek jellege.

 Felnőtt pácienseimnél azt a gyakorlatot folytatom, hogy biztosítok számukra minden információt, és hagyom őket önállóan dönteni. Időről időre a trendek és javaslatok változnak. A következőkben leírtak, a több mint 20 éves rehabilitációs gyakorlatból leszűrt saját tapasztalatomat tükrözik.

Mindenképpen műtétet javasolnék:

 • fiatal, aktív profi sportolóknak
 • aktív hobbi sportolóknak, akik olyan sportágat űznek, amelyben sok a kitámasztás, irányváltás, fékezés, fordulás (foci, kézilabda, kosárlabda, síelés)
 • olyan munkát végzőknek, akiknek a munkája a térdízületet erőteljesen igénybe veszi, vagy egy estleges térdinstabilitás veszélyforrás lehet ( építő munkás, rendőr, tűzoltó)
 • ha a konzervatív rehabilitáció nem hozott kielégítő eredményt
 • ha többször „megnyeklett” már a térd
 • szubjektív instabilitás érzet esetén

DE! A műtétet csak úgy vállald, ha felkészültél egy hosszú és melós rehabilitációs folyamatra, amely 6 hónapon keresztül heti 5x napi 1 órás aktivitást fog jelenteni. Mindenképpen javasolt, gyógytornász és rehabilitációs edző segítségét igénybe venni. A végeredmény sikerességét

50-50%-ban adja a műtét és a rehabilitáció eredményessége. A rehabilitáció folyamatának tartalmaznia kell a térd mozgástartományának helyreállítását, az izmok erejének, dinamikájának, egyensúlyának visszaállítását, az ízület „ügyesítését” proprioceptív gyakorlatokkal, a csípő- és bokaízület stabilizálását, a funkcionális gyakorlatok biomechanikájának korrekcióját ,törzsizonerősítést és sportspecifikus gyakorlatokat. Helytelenül vagy a nem megfelelő időben bevezetett gyakorlatok megakadályozhatják a graft beépülését, így a térdízület továbbra is instabil lesz.

Konzervatív utat javasolnék:

 • ha nem volt teljes a szakadás (léteznek injekciós technikák, amelyek segítenek hegesíteni , stabilizálni a részlegesen szakadt szalagot)
 • olyan korban amikor, dinamikus sportokat nem, vagy csak korlátozottan szeretnél végezni. Futni például lehet elülső keresztszalg nélkül is!
 • gyerekeknél, vagy növekedésben levő tinédzsereknél, ahol a műtét megsértené a csont növekedési zónáját
 • ha valaki retteg a műtéttől
 • ha a térdízület kopása előre haladt állapotban , ilyenkor a műtéti beavatkozás katalizálhatja a kopásos folyamatot

De! Ne hanyagold el a rehabilitációt. A konzervatív terápiának tartalmaznia kell a fent említett, műtét utáni rehab. elemeit, de gyorsabban lehet haladni, mert nem jelentkezik a műtét eredményezte reflexes sorvadás, illetve nem kell félteni a beépülő graftot.

Szóval, ha térdsérülésed volt, ezt javaslom:

 1. keress egy térdspecialistát- javaslom olyan térdsebész felkeresését, aki nagy rutinnal rendelkezik a keresztszalag sérülések diagnosztizálásában, ellátásában
 2. csináltass egy MRI felvételt( Röntgen nem elég, mert azon csak a csontos képleteket látni
 3. az MRI és az orvos által elvégzett fizikális stabilitási szalagtesztekből megszületik a diagnózis
 4. a diagnózis tudatában az orvos segítségével döntsd el, hogy műtét vagy nem műtét

Mennyi időd van eldönteni?

A sérülés bekövetkeztétől 3-6 hónapon belül érdemes eldönteni, hogy mi lesz a végső megoldás.

Fontos! Ha túl sokáig vársz, a krónikus térdinstabilitás következtében kialakulhatnak másodlagos degeneratív elváltozások(pl. Porckopás). Ilyenkor a műtét bár stabilizálni fogja az ízületet, nem fogja megoldani a kopásból származó fájdalmat, duzzadási hajlamot.

Összefoglalva legjobb elkerülni a térd sérüléseit, de ha már megtörtént  a baj, akkor fontos a megfelelő tájékozódás, és az egyénre szabott, körültekintő döntés meghozatala. Ehhez szerettem volna némi segítséget nyújtani.

Itt kérhet időpontot:

+36 70 611 1851

Szolgáltatásaink

N

Sportfizioterápia

N

Gerincrehab

N

Egyéni edzés

Kapcsolat

Moove Rendelő

Cím: Budapest, 1024, Ezredes utca 13.
magasföldszint 5. 11 -es csengő

Tel: +36 70 611 1851

Email: info@moovesportfizio.hu

Email

Küldjön üzenetet!