Nem gondoltam volna, hogy ennek a témának még aktualitása van, de az elmúlt hetekben több páciens is azzal a problémával keresett meg: kificamodott a bokája és a kórházban begipszelték.

Mit jelent a bokaficam?

A bokánk normál esetben rugalmasan, de a bokaszalagok által korlátozott mértékben tud mozogni.

Nem várt külső erő hatására, vagy ha gödörbe lépünk, lecsúszik a lábfejünk a lépcsőről, és a bokaízület elmozdulása meghaladja a normális mozgástartományt , a bokaszalagok sérülhetnek.

A sérülés fájdalommal, általában jól látható duzzanattal, bevérzéssel, járási nehézséggel jár. A tünetek mértéke jól tükrözi a sérülés nagyságát. Tehát, ha nagy a duzzanat, és szemmel látható bevérzés van(néha csak napokkal később jelenik meg a talpéleknél), akkor biztos, hogy jelentős a szöveti károsodás. Ez részleges vagy teljes bokaszalag szakadást jelent.

Mit kell tennem?

Diagnosztika: sportolóknál kötelező protokoll, de nem sportolóknál is ajánlott a bokaröntgen elvégzése. A röntgen azt a célt szolgálja, hogy kizárjunk egy esetleges bokatörést. Jelentős aláfordulásnál törhet a szárkapocscsont, és ritka esetben a sípcsont is. Ha a csontvégek elmozdulnak egymástól, akkor műtéti rögzítésre lesz szükség, ha nem, akkor gipszrögzítésre. Ez általában egy hét fekvőgipszet és 5 hét járógipszet jelent.

Ha a szalagsérülés mértékére vagyunk kíváncsiak, akkor MRI vizsgálatra lesz szükség.

Fontos tudni, hogy a törés az egyetlen olyan sérülés, amely gipszrögzítést indokol. Ha nincs törés, nem kell, nem szabad a bokaízületet gipszrögzítésbe helyezni!!!

Milyen negatív következményekkel jár, ha a sérülést indokolatlanul rögzítem?(a teljesség igénye nélkül)

  1. Egyrészt indokolatlanul megnehezítem a páciens életét, hiszem sem járni, sem autót vezetni nem tud
  2. A terapeuta nem fér hozzá a sérült területhez, tehát azok a kezelések, amelyek meggyorsítanák a felépülést nem jöhetnek létre
  3. A mozgásból kikapcsolt izmok elsorvadnak
  4. A mozgásból kikapcsolt szövetek összegubancolódva, összetapadva hegesednek
  5. Megnő a trombózis veszély. Ezt elkerülendő antitrombotikus injekció kúrára lesz szükség
  6. Jelentősen meghosszabbítja a rehabilitációs időt

Terápia: ha nincs törés, akkor a rögzítés mértéke és időtartama a sérülés kiterjedésétől függ. Használhatunk különböző rögzítő síneket(pl. Otto Bock Malleo Sprint) vagy tape kötést. Nagy előnyük, hogy szabad mozgást engedélyeznek a fájdalommentes mozgástartományban, és bármikor levehetők. Tehát lehet bennük járni, gyógyhatású kenőcsöket alkalmazni a sérült területen, és kezeléseket végezni. A rögzítést megfelelő terápiával kell kiegészíteni: manuálterápia és lágyrészterápiák, kompressziós kezelés, mobilizációs technikák és a boka fokozatos stabilizációja proprioceptív tréninggel. Ha ezt elhanyagoljuk, akkor a ficamok egyre gyakoribbak lesznek,  és bizonytalanná válunk egyenlőtlen terepen és a  dinamikus sportokban. Hosszabb távon kialakulhat egy krónikus bokainstabilitás, ami melegágya a gyulladásos lábfejproblémáknak és térdsérüléseknek.

A korszerű protokollok egyre inkább a minimális, vagy a rögzítés teljes elhagyását szorgalmazzák. Ezt akkor ajánlom, ha egy terapeuta az első pillanattól végigkíséri a folyamatot.

Ellentmondásos, hogy „ a bokasérülés nem sérülés” tartják a sportban, egyes intézetek pedig hetekre gipszrögzítésre kárhoztatnák a sérültet. Az igazság valahol félúton van. A boka kifordulása igenis sérülés, és komplex mozgásterápiás rehabilitációt igényel. De egy biztos: ha csonttörés nélküli bokaficammal gipszelni akarják a lábadat, sikítva szaladj el, mert az időgép visszarepített a középkorba!:-))

 

 

 

 

Itt kérhet időpontot:

+36 70 611 1851

Szolgáltatásaink

N

Sportfizioterápia

N

Gerincrehab

N

Egyéni edzés

Kapcsolat

Moove Rendelő

Cím: Budapest, 1024, Ezredes utca 13.
magasföldszint 5. 11 -es csengő

Tel: +36 70 611 1851

Email: info@moovesportfizio.hu

Email

Küldjön üzenetet!