Keresztszalag Műtét-10 legfontosabb javaslat Sinkó Judit gyógytornásztól, hogy ne hibázz  a keresztszalag műtét utáni rehabilitációban

 

 

  1. Válassz olyan orvost, akinek az elülső keresztszalag műtét a specialitása, és rutinszerűen végzi a beavatkozást!

 

  1. A műtét utáni gyógytornára ugyan ez vonatkozik. Válassz olyan gyógytornászt, aki rendszeresen rehabilitál térdműtötteket, sportolókat!

 

  1. A sikeres eredményben a műtét és a rehabilitáció 50-50%-al vesznek részt. Vagyis lehet bármilyen szuper a műtét, ha elhanyagolod a rehabilitációt NEM lesz jó a végeredmény.

 

  1. Az elülső keresztszalag műtét utáni rehabilitáció protokollját az orvos írja elő, és műtéti technikától függően változhat. Ezt nagyon fontos mindvégig betartanunk. A rehabilitáció során olyan szakemberekkel dolgozzunk együtt, akik ezzel tisztában vannak. Ennek hiányában sérülhet a beültetett draft(pótolt szalag).

 

  1. Előre készítsük fel magunkat lelkileg, hogy a rehabilitáció kemény és hosszú folyamat lesz. A keresztszalag műtét utáni felépülés 6 hónapot vesz igénybe. Számolnunk kell azzal, hogy az első 3 hónapban napi 1-1,5 órát kell szánnunk a gyógytornára. Nálunk az bizonyult hatékonynak, ha a pácienseink heti 2x jöttek kezelésre, a köztes napokon pedig a betanult gyakorlataikat végezték otthonukban(az élsportolók természetesen jóval gyakrabban). A későbbi időszakban a rehabilitáció intenzitása nagymértékben függ attól, hogy a páciens hobbi-, él- vagy esetleg anti sportoló. Ebben a szakaszban olyan erősségű ingereket kell biztosítanunk a műtött térdnek, amivel a későbbiekben találkozni fog. Nyilván nagy a különbség egy irodai dolgozó és egy amerikai focista esetében. Itt már célszerű a gyógytornászokon túl olyan szakembereket is bevonni a rehabilitációs folyamatba, akik a sportspecifikus gyakorlatokat is elvégeztetik. Ehhez megfelelő eszköztár és tér kell.

 

  1. Az LCA rehabilitációnak egy sajátos dinamikája van. Furán hangzik, de aki már végig csinálta, érteni fogja. Az a jó gyógytornász, akinek ostor van a kezében- és csakis szeretetből néha megsuhogtatja 🙂 Fontos, hogy a terápiát 2-3 héttel a műtét után elkezdjük, és folyamatosan csináljuk. Ne gondoljuk, hogy amit az elején elhanyagoltunk, azt majd fél év múlva bepótoljuk. Bizonyos funkciókat, mint pl. a térdízület teljes kinyújtása vagy a térdkörüli izmok működésének újra bekapcsolása, később sokkal nehezebb vagy lehetetlen visszahozni.

 

  1. A keresztszalag műtét után javasolni szokták a láb felpolcolását, különösen, ha látható duzzanat van a térd körül. Figyeljünk arra, hogy a teljes alsó lábszárat sinezve, a medence magassága fölé emeljük a lábat. Ezt a helyzetet váltogassuk azzal, amikor a láb teljes nyújtásban az ágyon/kanapén fekszik. Gyakori hiba, ha térdhajlat alá folyamatosan kispárnát helyezünk, mert ez a hajlított helyzet később megakadályozhatja a térd teljes kinyúlását.

IGEN                                                                                 NEM!!!

IGEN                           

 

 

  1. Szervezzük meg a műtét utáni időszakot. Itt az első 2-3 hétben segítségre lesz szükségünk. Ebben az időszakban az autóvezetés is problémás(hacsak nem automata kocsival rendelkezünk).

 

  1. Segédeszközök: kezdetben a passzív térdhajlító gép hasznos lehet. A Game Ready, mágneságy segíthetnek könnyebben átvészelni az első időszakot, és időszakosan jól jöhet valamilyen izomstimulátor, de egyik sem alapfeltétel.

 

  1. Higgyük el! A keresztszalag műtét nem a világvége. Körültekintő tervezéssel és megfelelően felépített utókezeléssel egy nagyon jól terhelhető térdízületet nyerünk. Nézzük csak meg, hogy hány élsportoló tudja problémamentesen folytatni a karrierjét. Hát dolgozzunk úgy, mint az élsportolók!

 

Olvass még többet a Keresztszalag Műtétről itt: https://moovefizio.hu/muteni-vagy-nem-muteni/

Ha a futás érdekel itt olvass szakmai cikkeket: www.moove4run.hu